Livet på landet

Alla inlägg den 6 februari 2014

Av Maria - 6 februari 2014 13:46

... är inte alltid jättelätt, eller ens tacksamt. Många gånger får man klä skott för säljares och köpares missnöje trots att det inte egentligen är befogat, och inte ens ligger på mäklarens ansvar.

Det kan jag ta, för det är en del av yrket och man får lära sig leva med att det inte är personligt. Och, som sagt, jag älskar mitt jobb!

Värre är då detta utbredda samarbete mellan mäklare och banker, som tar sig mer och mer korrupta uttryck. I våras visade vi en fastighet till ett par, som själva ville sälja (genom oss), för att köpa detta. De gick till banken - Swedbank - för att få lånelöfte. Då säger bankkvinnan, att för att de ska få lånelöfte, måste deras - läs Fastighetsbyråns - mäklare få komma ut och värdera/sälja deras nuvarande bostad. Säljaren berättade detta, och var riktigt olycklig över att Swedbank agerar så här. Det kan inte vara möjligt, sa jag, du måste ha missuppfattat?
Jag ringer banken - spekulantens bankkvinna - och berättar vad spekulanten sagt, och undrar om det verkligen kan vara möjligt? Då får jag svaret att Nej, det måste spekulanten ha missuppfattat, för så jobbar inte vi. Rakt in i örat på mig, svarar hon mig så. Och jag tänker, att ja, självklart måste det vara en missuppfattning, så genomfula kan de väl bara inte vara.

Ganska snart förstod jag att det inte var spekulanten som missuppfattat, för jag har stött på detta flera gånger sedan i våras. Döm om min glädje, när jag i början av veckan hittar följande artikel i DI, Dagens Industri (direkt kopierad - originalet kan du läsa här). Uppenbarligen är det nu fler än jag som har reagerat...

(Och ja - självklart har jag mailat denna till den aktuella banktjänstemannen... dock utan att få något svar...)

 

Swedbanks fula affärsknep

Uppdaterad 2014-02-03 13:00. Publicerad 2014-02-03 11:46

Foto: Hanna Wemmenhag

Swedbank är störst i Sverige på bolån. Swedbankägda Fastighetsbyrån är Sveriges största fastighetsmäklare. Nu kan di.se avslöja hur storbanken pressar kunder att anlita det egna mäklarföretaget när de ska sälja sin bostad. "Det handlar om ren utpressning", säger en mäklare till di.se.

Att Swedbank och Fastighetsbyrån har ett nära samarbete är omvittnat. Mäklarna annonserar inte sällan ut sina fastigheter på bankkontoren. På 86 platser i landet delar banken och fastighetsmäklarföretaget kontorslokaler.

Annons:

Fakta

Fakta om Swedbank och Fastighetsbyrån

  • Swedbank hade i november 25,3 procent av bolånestocken, vilket gör banken störst i Sverige på bolån före Handelsbanken.
  • Swedbankägda Fastighetsbyrån är Sveriges största fastighetsmäkleri med 22 procent av marknaden.
  • Under 2013 förmedlade Fastighetsbyrån runt 38.400 bostadsaffärer till ett försäljningsvärde av cirka 60 miljarder kronor.
  • För närvarande granskas Swedbanks förvärv av Svensk Fastighetsförmedling av Konkurrensverket. Om affären går igenom kommer det nya sammanslagna mäklarföretaget att få cirka 37 procent av marknaden. I 132 kommuner blir marknadsandelen över 50 procent. I 40 kommuner blir marknadsandelen högre än 70 procent.
  • Enligt branschstatistik hade Swedbank under 2013 cirka 34 procent av bolånevolymen hos Fastighetsbyråns kunder.

Sammanställning: Di.se. Källa: SCB, Värderingsdata, Fastighetsbyrån, Booli.se


Nu kan di.se avslöja att samarbetet i många fall är mer långtgående än så. Det visar kontakter med ett 40-tal mäklare och Swedbankkunder runt om i landet. De beskriver hur Swedbank pressar kunder att anlita det helägda dotterbolaget Fastighetsbyrån när de ska sälja sin bostad.

”Vi har hört från väldigt många kunder att om du ska låna pengar från Swedbank så måste du anlita en mäklare från Fastighetsbyrån”, säger Peter Yllmark som är vd på Era Sverige.

En mäklare som tidigare arbetade på Fastighetsbyrån och nu gått över till ett konkurrerande företag radar upp flera konkreta exempel. Han har även dokumentation som visar hur Swedbank styr sina kunder mot det egna mäklarföretaget.

Mäklaren spår att köpet av Svensk Fastighetsförmedling, som just nu granskas av Konkurrensverket, kommer att öka trycket ytterligare på kunderna.

”Det är ganska snuskigt på en del orter det de håller på med. Styrningen är som starkast där Fastighetsbyrån har som störst marknadsandelar, det kommer inte bli bättre med sammanslagningen”, säger han.

En mäklare i södra Sverige som vill vara anonym säger uppgivet att hon förlorat många kunder till Fastighetsbyrån, med hänvisning till krav från banken.

”Jag har ringt och klagat men det här händer ändå om och om igen, det är jäkligt irriterande. För kunderna handlar det ju om ren utpressning, eftersom de inte får några lån om de inte anlitar Fastighetsbyrån”, säger hon.

En av dem som drabbats är Mikael Sommarvik i Örebro. När han och familjen hade vunnit budgivningen på sitt nya drömhus i somras trodde de att saken var klar. Men när de kontaktade sin bankman på Swedbank fick de en chock.

”Han sa att han bara kunde bevilja lånet på ett villkor, att de själva fick sälja vår lägenhet”, säger han.

”Han sa att Swedbank tog en stor risk och att det enda sättet att väga upp det var att de skulle få sälja min lägenhet. När jag frågade om han tvingade mig sa han bara att jag hjälper dig om du hjälper mig”, fortsätter han.

Mikael Sommarvik blev till slut så upprörd att han bestämde sig för att byta bank.

”Jag ringde upp Swedbank och sa att jag inte ville ha något med dem att göra i framtiden”, säger han.

En mäklare på ett konkurrerande företag i södra Stockholm hävdar att fenomenet blivit allt vanligare och berättar om ett nästan identiskt fall, som inträffade så sent som i förra veckan. Den här gången var det en kvinna som hade bokat en värdering av sin bostad inför en försäljning.

”Men efter att ha talat med sin bank kände hon sig tvungen att avboka mötet, eftersom Swedbank inte ville att värderingen skulle utföras av någon annan än Fastighetsbyrån”, säger han.

Även om di.se har tagit del av många liknande vittnesuppgifter är det svårt att bedöma hur vanliga de här affärsmetoderna är. Finansinspektionen har hittills inte fått in några klagomål. Flera vittnesmål beskriver hur även Länsförsäkringar har använt sig av liknande metoder.

”Det här är ett affärsmässigt beslut från bankens sida. Det finns inget krav på att en bank måste ge ett lån”, säger Karin Boman Röding, som är pressekreterare på Finansinspektionen.

Enligt Anders Stenlund, som är jurist på Svenskt Näringsliv, är det inte utslutet att affärsmetoderna kan vara exempel på lagöverträdelser.

”Om något av företagen har en dominerande ställning på sin marknad är det möjligt att det kan strida mot konkurrenslagstiftningen”, säger han.

Helt klart är att Swedbanks agerande har skapat en stor irritation i branschen. Det har gått så långt att flera tunga mäklarchefer öppet berättar om hur de försöker styra över sina kunder till andra banker.

”Vi gör allt vi kan för att våra kunder ska undvika Swedbank, har de väl hamnat där är de förlorade, då blir det väldigt svårt att vinna tillbaka dem”, säger en vd på ett av landets största mäklarföretag.

”Det finns orter där Swedbank har 60 till 70 procent av inlåningen. Det ger större kraft bakom orden. Om man har en dominerande ställning så utnyttjar man det”, säger en person i mäklarbranschen.

Flera personer som di.se har varit i kontakt med beskriver även hur kunduppgifterna flödar fritt mellan banken och mäklarföretaget.

När Mikael Sommarvik i Örebro hade talat med sin bankman tog det inte mer än fem minuter innan han hade en mäklare från Fastighetsbyrån i luren.

En konkurrerande mäklare berättar om ett liknande fall, som ligger ett par år tillbaka i tiden, där Swedbank skickat vidare kontaktuppgifter, eller på säljspråk ”leadset”, till Fastighetsbyrån.

Mäklaren hade precis skrivit avtal med en kund om en kommande husförsäljning. När kunden sedan vände sig till Swedbank för ett lånelöfte ringde Fastighetsbyrån upp direkt, i ett försök att ta över affären.

När det blev nej på telefon åkte mäklarföretaget hem till kunden och ringde på dörren med ett erbjudande om lägre arvode och bättre villkor hos Swedbank.

”Om kunden har en mäklare är det i vår värld att gå över lik att man knackar på hos den kunden”, säger mäklaren.

Uppgifterna att Swedbank skulle pressa sina kunder att anlita det egna mäklarföretaget tillbakavisas dock av Fastighetsbyråns presschef Johan Vesterberg.

”Självklart uppmuntrar vi samarbetet och att man förmedlar kontakter till varandra. Dock är det aldrig något krav att kunden måste anlita Fastighetsbyrån eller Swedbank. Kunden ska alltid kunna välja en annan bank eller fastighetsmäklare”, skriver han till di.se.


Vet du mer? Tipsa oss! Skriv till linda.ohrn@di.se och fredrik ojemar@di.se.

 

Presentation


Livet på landet

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

Besöksstatistik

Vädret hos mig

Mera Dog


Ovido - Quiz & Flashcards