Livet på landet

Direktlänk till inlägg 31 augusti 2009

Bruks-SM 2009...

Av Maria - 31 augusti 2009 23:47

... är nu över och vi är återigen hemma i det lilla huset på landet. Efter sisådär nästan 70 mil i bil med husvagn... och en 11 placering i bagaget!

Till att börja med vill jag säga att det har varit en otroligt rolig tävling - massor av roliga människor, fina och duktiga hundar i alla grenar, och en  otroligt bra erfarenhet - som vi gärna gör om!

Jag vet inte om jag kan säga att vi egentligen är nöjda med resultatet (det vore ju att ljuga att säga att man inte önskat placera sig bättre), men det är mycket som spelar in - en tävling, en dag och 20 ekipage, vilket är långt mer än på vanliga tävlingar, då vi ligger på mellan 5-7 ekipage - MAX!

I rapporten där vi tävlade har 20 ekipage med de högsta bruksresultaten inom rapport kvalat in under året, så att bara komma med känns som en ynnest. Sen må man ha i åtanke att det också är Sveriges 20 bästa rapporthundar som tävlar mot varann, och som jag upplevde det var det mycket hög klass på samtliga hundar (och förare).

Jippot började på fredagen nere på Falkenbergs IP med veterinärbesiktning och senare på eftermiddagen invigning av årets Bruks-SM, vilket var pampigt såklart. Samtliga förare och en del utav hundarna gick med i ceremonin runt halva Falkenberg. DÅ först förstod jag lite hur stort det här var, med Bruks SM. Kl 18 var det lottning, och vi fick startnr 12. Om det var bra eller dåligt - ja det är ju svårt att säga när man  inte varit med tidigare. Som jag sa: Det kan man säga först med facit i hand, efter avslutad tävling:)

Lördag morgon var det då dags för rapporten. Samling 06.50 nån mil utanför stan, 20 ekipage och en himla massa publik, för avfärd till rapportmarker (som inte var nådiga:).

Första sträckan (B-A) var lugn, alla hundar (utom en, som vände tillbaka till B) kom in fint med hyfsat jämna tider och alla var glada och nöjda. Så var det dags att skicka till C. För vår del blev framföringen usel, tyvärr (men det visade sig senare att jag ändå inte fick något nerdrag för detta), mtp vad vi är vana med. Ässi har från första början haft fina framföringar, inget ljud trots en fruktansvärd laddning, och hela tiden mycket kontakt. Här var säkert jag lite nervös (även om jag inte tyckte det var värre än vilken tävling som helst - helt ärligt!) och hon var säkert också mycket peppad, mtp att 10 hundar gått iväg före henne. Detta gjorde att hon släppte lite på framföringen och jag fick korrigera henne med ett dk, och det är ju INTE vad man vill ha nerdrag för! Och speciellt inte på ett SM:) Gick iväg gjorde hon iaf som en raket.

När hon kommit utanför synhåll och jag traskat iväg för att ge plats till nästa förare, kommer en schäferhanne tillbaka. Och jag fick hjärtat i halsgropen - Ässi måste ha mött honom? Och hon har ingen rutin på att möta hundar i spåret... Strax efter kommer nästa hund tillbaka, en malletik som hade startnr:et före Ässi. Ännu mer hjärta i halsgropen. Totalt vände 5 hundar på sträckan A-C - men inte Ässi! Däremot hade hon göra 7,37 min för att ta sig till C (vilket är bedrövligt lång tid) - men hon grejade det!! Efter vila på C (hon var mycket mycket trött efter att ha letat rätt väg under så lång tid) så kom hon ändå med hyfsad tid ner till mig igen på A. Kände också att hon var rejält trött efter denna sträcka, men mtp att det ändå var så pass många hundar kvar blev det hyfsade liggtider och hon hann vila ut ordentligt. Inför skicket A-D peppade jag upp henne rejält innan det var dags för hennes tur, för att sedan ha möjlighet att kunna korrigera henne det som behövdes innan det var dags för sista framföringen - som i stället blev riktigt bra! Hon var med på noterna och hade fin kontakt. Släppte inte något, och gick på startsignalen iväg som en kanon. Mycket nöjd matte:)

Sista sträckan gick samtliga hundar utom en - förra årets SM-vinnare tror jag också att det var - och så var rapporten över för denna gång.

Av 20 hundar hade alltså 7 brutit på rapporten, och pga strulet med tiden på sträckan A-C låg då Ässi på plac 13 (dvs sist av de hundar som var kvar).

Vid betygsudelningen efteråt visade det sig att hon hade 8 i betyg på A-stationen och 5 ute:(. Tydligen hade hon strulat på framföringen för Johnny på det sista utav skicken och fått rejält neddrag pga att hon släppt och traskat över startlinjen och blivit bedömd som tjuvstart. I övrigt hade hon nerdrag för tidstillägg. Eländigt, men vad vi tog med oss från den här dagen var att hon löste strulet, och OM det var så hon mötte hundar (och det måste hon nästan ha gjort eftersom 5 hundar bröt efter att jag skickat henne) så är det ju helt suveränt att hon tagit sig till C. Så jag kan inte säga ändå att vi var missnöjda, utan vi tyckte att hennes prestation var mycket bra, trots tiderna.

Innan hemgång var det så dags för platsliggning för alla hundarna som var kvar:


och också stegen.

Sen fick vi åka hem... Vi var trötta efter en hel dag i skogen (samling 06.50 och jag tror vi var åter vid campingen vid 16.30 - det blev en lång dag!), och Ässi framförallt. Så det blev en snabb middag och jag tror vi sov allihopa före 22... Till saken hör också att det blåste fruktansvärt både natten mot lördag och natten mot söndag, regn och åskskurar, så det blev inte mycket sova...

Man hade beslutat om omvänd startordning för söndagens uppletande och lydnad, vilket innebar att Johnny och Ässi stod först på uppletandet. En ruta som såg relativt enkel ut. Ässi plockade två föremål, och fick betyget 5. Inte så man storskrattade direkt... Men det visade sig under dagens lopp att bara 5 hundar av de 13 kvarvarande hade betyg på uppletandet (max 5 eller 6!) och resten 0:ade! Så till slut tyckte vi ju ändå att det var bra gjort... Att sedan gå som första hund på lydnaden är väl inte det enklaste, innan man vet var domarna lägger ribban, men Johnny och Ässi gjorde en hyfsad lydnad trots lite småmissar (hon stannade inte riktigt på ställandet på inkallningen, t ex). Fick ihop drygt 233 p (ligger oftast mellan 250-260 p).

Resultaten på samtliga hundar i årets SM hittar ni här.

Trots detta (eller kanske tack vare uppletandet?) lyckades Ässi alltså klättra två placeringar upp, från 13 till 11, som slutresultat. Och hon har varit jätteduktig, gjort allt efter bästa förmåga - och hon är såklart fortfarande våran allra, allra bästa! (Någon som tvivlade på det?:)

Efter uppletande och lydnad för samtliga hundar i samtliga grenar, var det så prisutdelning kl 15.30 Våra duktiga klubbkamrater Anneli och Dennis Arthursson med Wilse's Dizel placerade sig som 4:a (med mycket liten marginal till både 3:an och 2:an), så det är bara att gratulera! Vann gjorde Hinnareds Bonnie, en fantastiskt duktig rapporthund som under många år legat i topplaceringar på SM. Grattis grattis, till Britt-Marie och Sixten!

Vi blev inte heller lottlösa, även om vi inte fick något pris.

Upplandsdistriktet, t ex,  belönade oss med ett presentkort på en hundbutik i Uppsala för att vi kvalat in:

Från klubben fick vi en flaska mousserande vin, från AfBV fick vi en pokal och en medalj (också för att vi kvalat in med en malle:) och från Ässis uppfödare en flaska champagne och ett jätteben till Ässi (som hon mumsade på efter avslutad tävling). Tack Kerstin!

Återigen - en fantastiskt rolig tävling som vi hoppas få möjlighet att tävla igen, ett annat år. Ässi är ju också bara 3,5 år, så vi hoppas ha framtiden för oss.

 
 
Helena

Helena

1 september 2009 08:42

Men hallå,
fattar du att ni just varit med på SM med er hund ;) ?! Grattis till ett, i mina ögon, klart godkänt resultat!!! 3½ år och redan uppe på den nivån, ni är fantastiska alla tre, både hund och förare! Jätteskoj att läsa, det var en efterlängtad rapport ;) !!! Grattis igen, vilken upplevelse!!!!
Kram

http://pudelfnatt.wordpress.com

 
Ingen bild

Eva och Tomas

1 september 2009 09:14

Vilken fantastisk prestation, så ung och möter flera hundar och håller ändå rätt riktning!!!! Duktig Ässi! (trots Lias försök att lära henne hur man ska göra ;-))Grattis till ett bra genomfört SM!

 
Ann o Udda

Ann o Udda

1 september 2009 14:42

Jättegrattis för er stora prestation, bra jobbat såg så fint ut. Tänk att få vara på en sååå stor grej GRATTIS

http://hunden-udda.se

 
Susanne

Susanne

1 september 2009 21:22

GRATTIS igen!! Jag tycker det är jättebra bara att kvala och sen genomföra ett helt SM, hur coolt som helst ju;-)

Och hur duktig var inte Ässi då??!! Möta 5 hundar och ändå ha fokus kvar, superbra gjort!!

http://web.telia.com/~u26108410

 
Alexandra

Alexandra

2 september 2009 10:49

Grattis till en klart godkänd placering på SM! Ni och (såklart) Ässi är hur duktiga som helst och jag är övertygad om att ni kommer att vara med på fler SM :)

http://www.mallenutt.webb.se

 
Ingen bild

Ketty

2 september 2009 23:03

Grattis, grattis!
Nu har du väl slagit "farsgubben"?
/faster Ketty

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 29 april 22:52


... idag! Jättetack till alla som uppvaktat mig - på sms, via telefon (extra tack för skönsången Christina!) irl och via sociala medier!Överväldigad av att så många kommer ihåg mig på en helt vanlig, ojämn födelsedag! Tack för det, alla! ...

Av Maria - Måndag 29 april 09:45

... är nu slut för säsongen. Idag bytte jag ut alla fågelmatare mot kokosbollar med frömasssa i och talgkottar.När nu dessa tar slut, ja då får ni klara er själva!Nu har jag hållit er med mat från i november, vi ses igen till hösten pippisar! ...

Av Maria - Söndag 28 april 22:18


Har precis lyssnst ut två riktigt bra svenska deckare: Rekommenderas starkt! ...

Av Maria - Söndag 28 april 22:09


... äntligen på gång?Man kan bara hoppas och hålla tummar! ...

Av Maria - Söndag 28 april 21:37

Haft en jättemysig kväll med tjejerna och deras pojkvänner med smörgåstårta och fika och förskottsfirat min (61:a) födelsedag lite.Sen blir det tyst och tomt när de åker hem, och tomt utan hundarna också, även om det är rätt livat när de är här. ...

Presentation


Livet på landet

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17 18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

Besöksstatistik

Vädret hos mig

Mera Dog


Ovido - Quiz & Flashcards